I april var våre påbygg-elever på tur til Barcelona. I strålende sol fikk de oppleve flere spennende sider av byen, i tillegg til å bygge sosial kompetanse, kjenne på ansvarsfølelsen og oppleve mestring på reise til en europeisk storby.

Tidlig morgen 8.april satt vg3 påbygg-elevene snuten mot Gardermoen og avreise til Barcelona. Tre fine og opplevelsesrike dager lå foran elevene. De fikk utforske noe på egenhånd samt ta del i felles opplevelser som felles middager, Barcelona Zoo, La Sagrada Familia og park Güell.

– Høydepunktet var nok å få reise på tur, oppleve byen i seg selv og mestre det å ta seg rundt i en storby helt på egen hånd, forteller lærer på påbygg Hege Fraurud.

– For noen var fotballkampen mellom Barcelona og Dortmund på Olympiastadion det absolutte høydepunktet, og for andre var det butikken Sephora som var det viktigste. Rektor Espen var, sammen med flere av elevene, veldig fornøyd med å få testet sklia de hadde i butikken.

Det var en super tur med flotte elever som alle kommer hjem med flere gode minner i kofferten.

Vg2-tur til Amsterdam

Hver vår drar vg2-elevene på skolen vår på tur. I år var reisemålet Amsterdam, og for en fin tur det ble – med mange gode opplevelser og mye læring og mestring for elevene våre.

Tirsdag 18.mars:

Det ble en tidlig start for elevene da de møttes på skolen tirsdag 18. mars kl. 05.15 for avreise til Gardermoen.

Elever og lærere ankom Amsterdam tidlig og fikk dermed også litt tid til å finne seg lunsj og bli kjent rundt hotellet før første post på programmet. Det var et besøk på det interaktive museume WONDR. Det er litt som en lekeplass for både barn og voksne, med fokus på å skape unike og fargerike opplevelser. Elevene fikk utforske de ulike installasjonene som inkluderte en voksen ballgrop, konfetti-dans og sykling på en gigantisk huske.

Dagen ble avsluttet med innsjekk på hotellet og en koselig middag like i nærheten.

Onsdag 19.mars:

På dag to delte vi hele gruppa i to. Én gruppe besøkte Van Gogh Museum, og den andre gruppen dro til Johan Cuijff Arena – fotballklubben Ajax sin hjemmebane.

Det ble også tid til å gå litt rundt i sentrum før gruppene møttes igjen på en båttur på en av kanalene i Amsterdam.

Etter kanalbåtturen ble det pizza på restaurant før kvelden ble avsluttet på hotellet.

Torsdag 20. mars:

Siste dag og hjemreise. Og det var Anne Franks hus som stod for tur i dag før vi satte snuten mot Norge igjen.

Tusen takk for en flott tur til Amsterdam alle sammen!

Vi blir flere og flere eldre i Norge, og det anslås at vi i 2060 vil være 700.000 flere eldre enn vi er i dag. Behovet for ansatte i helse- og omsorgssektoren er stort! Vi tilbyr vg1 helse- og oppvekstfag hos oss på Seiersborg i Follo med muligheter for å gå videre til vg2 helsearbeiderfag på samme skole.

– Flere av elevene hos oss er nok ikke helt sikre på hva de søker på, men mange av dem har et ønske om å jobbe med mennesker, forteller faglærer på vg1 helse- og oppvekstfag Tuva Frøseth Mila.

Hun valgte selv utdanningen fordi hun ønsket å jobbe i en bransje hvor det er mulig å gjøre en forskjell, og at jobben man gjør har en betydning for andre mennesker.

– Helse- og oppvekstfag handler jo nettopp om å jobbe med mennesker i ulike livssituasjoner, enten det er barn, eldre eller mennesker med ulike behov.

Ingen dag er lik når man jobber med mennesker, noe som gjør at hverdagen blir variert og spennende.

Tuva er utdannet sykepleier og har jobbet med barn i omsorgsbolig, med gastromedisin på sykehus, i hjemmesykepleien og med akuttmedisin på legevakt. Alle sammen spennende stillinger hvor man stadig lærer noe nytt og møter mennesker i alle typer livssituasjoner.

Siden befolkningen i Norge stadig blir eldre anslås det at i 2060 vil være behov for 180.000 flere i helse- og omsorgsyrkene. (Perspektivmeldingen 2024) Det er derfor gode muligheter for å komme ut i arbeid.

Praktisk undervisning

Å velge yrkesfag kan være klokt om du er lei av teoretiske fag og ønsker en mer praktisk skolehverdag. Undervisningen består av mange praktiske oppgaver, både på skolen og i praksis. Det gir verdifull erfaring, bidrar til mestring og trygghet i rollen og gjør også overgangen til arbeidslivet enklere.

Seiersborg videregående skole Follo er et supplement til den offentlige videregående skolen. Her har vi et lite skolemiljø og mange voksne.

Ansatte på skolen opplever at variert undervisning kan være motiverende og engasjerende for elever som trives best med en praktisk tilnærming til læring.

Helse og oppvekstfag i praksis

Det er mange videregående skoler som tilbyr helse- og oppvekstfag.

– Vi tilbyr samme skoleløp hos oss. Forskjellen er at vi er en mindre skole med små klasser. Det betyr at jeg som lærer kan bruke mer tid på hver enkelt elev, forteller Tuva.

Tuva, og de andre lærerne på Seiersborg videregående skole, kan i større grad tilpasse undervisningen til enkeltelever, slik at alle opplever mestring. På skolen er det lagt opp til mye praktisk undervisning. I praksisrommet er det dukker og rekvisitter, hvor elevene kan øve seg og simulere ulike scenarioer og prosedyrer.

– Det er enklere å lære og forstå når teori blir prøvd ut og vist på ekte, avslutter Tuva.

helse og oppvekstfag i praksis2

I ukene før jul jobbet elevene på vg1 informasjonsteknologi og medieproduksjon med å bli bedre kjent med fotografering og ulike virkemidler. De jobbet blant annet med ulike typer lyssetting og lærte om komposisjon og historiefortelling.

En del av oppgaven var å gå en tur i nærmiljøet og jakte på fem ulike motiver. Til grunn lå disse forskjellige komposisjonsprinsippene:

  • Det gylne snitt
  • Diagonale linjer
  • Luft
  • Rytme
  • Utsnitt

Disse fire bildene er tatt av elev Mina:

Resten av foto-oppgaven gikk ut på å gruppevis gi hverandre tilbakemeldinger på de ulike bildene, og ved hjelp av ulike lyssettinger ta bilder av en lærer, miljøarbeider eller medelev. Her måtte elevene både bruke naturlig lys ute og studiolys inne. Her måtte man også kommunisere med objektet for å prøve og få frem personligheten gjennom bildet.

Disse bildene er tatt av Marte av medelev Emmi:

Søknadsfristen for skoleåret 2025/26 er 30. april

Det nærmer seg valg av videregående skole for alle 10. klassinger, og noen har kanskje allerede begynt å tenke og utforske mulighetene. Valg av videregående skole er for mange både spennende og skummelt, og det er ikke lett å vite hva som er riktig.

Seiersborg videregående skole Follo har et variert tilbud av yrkesfaglig utdanning. Vårt skoletilbud passer for elever som ønsker et mindre skolemiljø med færre elever i hver klasse, og tettere oppfølging. På skolen legger vi stor vekt på at du som elev skal trives både faglig og sosialt. Vi har et inkluderende og støttende miljø hvor alle blir sett og hørt. Skolen er opptatt av å ivareta den faglige utviklingen og personlig mestring til hver enkelt elev. Vi tar i mot søknader via vår søknadsportal. Søknadsfristen hos oss er 30. april.

Om du ønsker å komme på besøk på skolen er det bare å ta kontakt.

Anne Høyer

Rådgiver

Mobil: +47 90 68 13 83

Rådgiver Anne Hoeyer