Selv om skoleåret er godt i gang er det ikke for sent å søke skoleplass på Seiersborg videregående skole Follo. Her kan man søke helt frem til høstferien. 

– Vi har plass til noen flere elever på vg1 Helse- og oppvekstfag, så hvis du ønsker deg gode muligheter for jobb i fremtiden er helsefag et trygt valg, smiler faglærer i helsefag og rådgiver på Seiersborg vgs Follo, Anne Høyer. 

Anne og resten av de ansatte ved skolen i Ås er i gang med undervisning igjen. Siden oppstarten av skolen for to år siden har vi gått fra å være 26 elever til i overkant av 70.  

– Vi vokste ut av de gamle lokalene vi hadde i Moerveien og har nå flyttet inn i nye, og mye større lokaler i Raveien 9. Her tror jeg vi kommer til å få det veldig fint, forteller Anne. 

En variert skolehverdag med fokus på mestring 

Behovet for faglærte innen helse- og omsorgssektoren er stor, og det finnes et hav av mulige retninger man kan gå.  

På Seiersborg får man en skolehverdag med fokus på mestring og trivsel, mindre klasser, flere voksne og mye praktisk arbeid. 

– Hverdagen hos oss er en blanding av undervisning på tavla, mye praktisk øving, klipp og lim, litt skriving, litt oppgaveløsing og kreativitet. Vi prøver å benytte oss av praksisrommet i så mange sammenhenger som mulig, sier Anne. 

På praksisrommet står blant annet senger og dukker i voksenstørrelse man kan øve seg på og med.  

– Her rer vi opp senger, triller rullestol, lærer om ergonomi og hvordan vi forflytter sengeliggende personer. I tillegg tester vi blodtrykk og sjekker blodsukker, og noe av det mest spennende i fjor var å utforske hjerte og lunge fra gris.  

Mange muligheter videre 

I takt med en aldrende befolkning og økende behov for blant annet helsefagarbeidere, er det viktig å utdanne flere som kan jobbe i helse- og oppvekstsektoren. 

 – Helse- og oppvekstfag gir ikke bare trygge karrieremuligheter, men også muligheten til å gjøre en reell forskjell i andres liv, sier Anne og legger til: 

– Det er så mange veier å gå. De yrkene flest kjenner til er kanskje helsefagarbeider og barne- og ungdomsarbeider. Men man kan også blant annet jobbe som ambulansearbeider, portør på sykehus, helse- eller tannhelsesekretær, ortopedtekniker, hudpleier, apotektekniker eller fagarbeider i barnehage eller skole. Fellesnevneren er at man får en jobb hvor man hjelper noen andre. 

Helse- og oppvekstfag gir muligheten til å gjøre en reel forskjell i andres liv

Anne Høyer, rådgiver og faglærer på helsefag

Allerede på vg1 Helse- og oppvekstfag får elevene mulighet til å være i praksis én dag i uken. Etter vg1 kan man gå videre på vg2 Helsearbeiderfag på Seiersborg vgs Follo eller velge en annen retning på en annen skole.  

– Etter to år på videregående skole kan elevene søke om lærlingplass i bedrift for så å få fagbrev etter to år eller gå påbygg for høyere utdanning.

– Det er noe helt eget med å jobbe med mennesker 

Karoline Ziemele (19) har vært elev på helsefag ved Seiersborg vgs i Fredrikstad. I dag er hun lærling i hjemmesykepleien og stortrives med det.

– Det er noe helt eget med å jobbe med mennesker. Ingen dag er lik, og man vet aldri helt hvordan dagen blir. Jeg trives kjempegodt som lærling i hjemmesykepleien. Vi er hjemme hos folk og hjelper dem med alt fra mat, dusjing og stell til å ta medisiner, forteller Karoline og legger til: 

– Egentlig gjør du det samme du ville gjort for deg selv, bare at det er for noen andre. 

Karoline forteller at hun trivdes veldig godt på Seiersborg. Hun beskriver seg selv som en jente som var stille og forsiktig da hun startet, men som etterhvert torde å ta plass og blant annet snakke i klassen. 

– Jeg likte spesielt godt at klassene var så små. Det gjorde det trygt, sier hun. 

– Hvor er Karoline om fem år? 

– Om fem år har jeg fått fagbrev som helsefagarbeider, tatt påbygg på Seiersborg og på vei til å bli ambulansearbeider, smiler Karoline stort. 

Trygge rammer og mindre klasser

Seiersborg videregående skole Follo driftes av Stiftelsen Blå Kors Fredrikstad. Det er en privat skole, men det koster ingenting å gå her. 

– På skolen vår legger vi opp til at mye av undervisningen skal være praktisk. Vi er en helt vanlig videregående skole, men siden vi er en liten skole med færre elever i klassene så er det enklere for oss å kunne tilpasse skolehverdagen til de elevene som strever. 

– Men hvem er denne skolen for? 

– Vi opplever at noen misforstår og tror vi er en spesialskole – det er vi ikke. Elevene som går her har et behov for tryggere rammer og mindre klasser. Det kan være at elevene tidligere har strevd med skolevegring, sosial angst, opplevd å bli mobbet eller lignende, sier Anne og legger til: 

– Her kan elever som av ulike grunner har hatt det vanskelig på ungdomsskolen få mulighet til å oppleve mestring og bli en del av noe større. Vi ser på flere av våre elever som tidligere slet med skolevegring at de nå nærmest ikke har noe fravær. I tillegg ser vi at det sosiale stadig blir enklere å håndtere. Det er gledelig! 

På Seiersborg vgs Follo har vi også noen ledige plasser på vg1 Salg, service og reiseliv.

Ta kontakt med rådgiver Anne om du er nysgjerrig eller tenker at Seiersborg er riktig skole for deg eller ditt barn.

Anne Høyer

Faglærer / Rådgiver

Mobil: 90681383

Mail: anne.hoyer@seiersborgfollo.vgs.no