Karriereveiledning
Skal du søke videregående skole, må du gjøre dette på vigo.no. Ordinær frist er 1. mars, og for elever med spesielle behov er fristen 1. februar.
Vil du søke Seiersborg videregående skole, kan du gjøre det her. Fristen er 15. mars.
Skal du søke høyere utdanning i Norge, må du benytte Samordna opptak. For de fleste studier er fristen 15. april, men noen studier har tidligere frist. Sjekk i god tid hvilke frister og krav som gjelder for ditt studieønske.
Dersom du vurderer et år på folkehøgskole, kan du lese mer om tilbudene her.
Skal du søke læreplass, må du også søke vigo.no. Fristen er 1. mars for lærlinger og 1. februar for lærekandidater.
For å finne aktuelle lærebedrifter, må du lete etter utlyste stillinger på for eksempel nav.no eller finn.no. Du bør også kontakte opplæringskontorer og bedrifter direkte.
På utdanning.no kan du søke opp lærebedrifter i ditt område. For å bli lærling eller lærekandidat i kommunen, sjekk den enkelte kommunes nettsider for utlyste lærlingstillinger. Du kan også finne en grundig fylkesoversikt over opplæringskontorer og medlemsbedrifter på vilbli.no.
Her er en liste over noen aktuelle opplæringskontorer i Østfold:
- OKViken – opplæringskontor for offentlig og privat sektor
- OKIndustri – Industrifag
- Opplæringskontoret for bygg og håndverksfag i Østfold
- Opplæringskontoret for tømrerfaget i Østfold
- Lærlingekompaniet ØST – Salg, service og reiseliv
- Opplæringskontoret for salgs- og matbransjen (KOM)
- Opplæringskontoret for salg, service og reiseliv (SOSO)
- OK-FBIE Viken – Opplæringskontoret for frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign
- OKVekst – Opplæringskontoret for vekstbedrifter (tilrettelagt fagopplæring i bedrift)
Hva skal du bli?
Hvis du er usikker på hvilken linje du skal velge, eller trenger mer informasjon om hvilke muligheter som finnes, er det lurt å sette av litt tid til å lese om de ulike alternativene. På vilbli.no står det masse om utdanningsprogrammene. Mye informasjon finner du også på utdanning.no.
Fremdeles usikker? Her er fem gode grunner til å velge yrkesfag. Det kan også være en idé å lese litt i Yrkesfaghåndboka hvis du har spørsmål om yrkesfaglig utdanningsløp.
Hva kan du passe til? Ta vilbli.no sin interessetest for å få en pekepinn om hvilke yrkesfaglige utdanningsprogrammer som kan passe deg. Eller prøv utdanning.no sin jobbegenskaptest – fortell hva du er interessert i eller hva du kan – og du vil få en oversikt over yrker som kan passe for deg.
Nysgjerrig på realfag? Ta utdanningstesten fra Realfagsrekrutteringen. Testen forteller noe om ulike sider ved personligheten din, hvordan du lærer best og hvilke arbeidsområder innenfor realfag som kan passe for deg.
Skal du inn på høyere utdanning, kan du prøve studievelgeren for å se hvilke utdanninger du kan komme inn på i ulike studiekategorier, med dine fag og poeng.

Tilrettelegging i utdanningen
Dersom du har dysleksi, dyskalkuli eller spesifikke språkvansker kan det være nødvendig med tilrettelegginger for å kompensere for utfordringene dine. Les gjerne mer om dine rettigheter på Dysleksi Norge sine nettsider.
For personer med funksjonsnedsettelser eller kroniske sykdommer, er utdanning enda viktigere for å komme i jobb enn for andre grupper. Med riktig tilrettelegging kan flere fullføre skole og utdanning. Få tips til relevant tilrettelegging på nettsidene til Unge funksjonshemmede.
Få en oversikt over mulig tilrettelegging i høyere utdanning på utdanning.no.
