Jonas Andersen var elev ved en større videregående skole, men fant seg aldri helt til rette. I dag går han Helse- og oppvekstfag på Seiersborg videregående skole på Rolvsøy i Fredrikstad og stortrives både med retningen han har valgt og i miljøet på skolen. Flere elever er enige om at fasiten ligger i små klasser.

– Da jeg startet her i august hadde jeg faktisk sommerfugler i magen etter første dag, det har jeg aldri hatt på noen skole tidligere.

Det forteller Jonas som er en av flere elever vi har snakket med om hvordan det er å være elev på Seiersborg. Han beskriver en skolehverdag med mye praktisk jobbing og god hjelp fra både lærere og miljøarbeidere. 

– For meg har det betydd mye å gå fra en skole med rundt 1000 elever til en skole med kun 150 elever. Lærerne har faktisk tid til oss. Jeg føler meg mye mer sett og hørt som elev her, og det er enklere å i det hele tatt komme seg på skolen. 

– Det gir meg glede å hjelpe andre

Jonas går på vg1 på Helse- og oppvekstfag. Sammen med medelev Johanne og resten av klassen er de i dag på livsglede-oppdrag på Eplehagen bofellesskap. Seiersborg er nemlig en livsgledeskole, og helse- og oppvekstelevene reiser ofte ut for å spre livsglede blant de eldre.

– Det gir meg mye glede å hjelpe andre. Faren min jobber med personer med bistandsbehov, og jeg har blitt litt småforelska i den jobben selv. Nå har jeg praksisplass der og ser fram til å følge hans fotspor i fremtiden, forteller Jonas med et stort smil.

TRYGG SKOLEGANG: Johanne Kruse Andersen går også på Helse- og oppvekstfag. Hun valgte Seiersborg på grunn av størrelsen på skolen: – For meg føles det trygt at det er få elever i klassen.

Livsglede-elevene steker vafler til de eldre på bofellesskapet, de maler sammen og leker ballongleken. Det er god stemning, fin prat mellom elever og beboere og mange ivrige ballonglek-deltakere.

– Det beste med å være elev på Seiersborg er at vi gjør så mye forskjellig i timene. Det er mye praktisk undervisning som for eksempel å være her i dag. 

Det forteller Johanne Kruse Andersen (16) mens hun sitter sammen med en beboer og maler på et landskapsmaleri. 

– Grunnen til at jeg ønsket å gå på Seiersborg var mest på grunn av at det er få elever her. For meg har det føltes veldig trygt. Jeg føler meg ivaretatt.

– Jeg føler at jeg teller

På Seiersborg videregående skole kan det gå maksimalt 156 elever. Klassene er små med 12 til 14 elever i klassene, og som oftest er det også knyttet en eller flere miljøarbeidere til hver klasse. På den måten klarer lærerne å tilrettelegge undervisningen ved behov.

Tilbake på skolen tar vi turen innom klasserommet til vg1 Salg, service og reiseliv. På fredager har de ansvar for kantinedriften, og nå er de godt i gang med å lage digitale reklame-plakater som skal rulle på skjermene på skolen før storefriminutt.

– Vi håper at når de andre elevene ser bildene av vafler og sånn på skjermene så blir de fristet til å kjøpe seg en. Det er jo tross alt fredag, og kantina er en hyggelig ending på uka her på skolen, sier Henrik Breistøl Nilsen som samarbeider med Morgan Tangen om den digitale plakaten.

GLEDER SEG TIL SKOLEN: Morgan og Henrik går på vg1 Salg, service og reiseliv. De forteller at de for første gang gleder seg til å gå på skolen. – Nå har jeg nesten ikke fravær i det hele tatt, sier Morgan.

Guttene er engasjerte og virker som om de har funnet sin plass i klassemiljøet. På spørsmål om hvordan det er å være elev på Seiersborg kommer svaret raskt fra Morgan:

– Jeg er bare kjempefornøyd, jeg. Lærerne er gode, klassen er fin, og jeg føler at jeg teller her. Jeg har droppet ut fra videregående to ganger, men nå har jeg nesten ikke fravær og trives veldig godt. 

Henrik skyter inn:

– Ja, nå står jeg opp om morgenen og gleder meg til å gå på skolen for en gangs skyld. Jeg tror kanskje det har noe med at jeg føler at lærerne ser meg som en faktisk person og ikke bare en i fabrikken. Det igjen henger jo sammen med at skolen har færre elever og flere lærere og miljøarbeidere. 

– Tett oppfølging er vesentlig i vårt tilbud

Seiersborg videregående skole i Fredrikstad er en helt vanlig videregående skole, det vil si at man lærer akkurat det samme på denne skolen som på en offentlig videregående skole. Den store forskjellen ligger i at skolen har færre elever og dermed mulighet for tettere oppfølging og tilrettelegging for hver enkelt elev.

– Mange av elevene våre kjenner at de virkelig blir sett når de starter hos oss. Tett oppfølging er helt vesentlig for tilbudet vårt. Her blir man sett uansett om man vil eller ikke egentlig. Ja, også når man ikke er her blir man sett, forteller assisterende rektor Øystein Mæland Andersen. 

Han fortsetter:

– Jeg tenker at her får man et lag rundt eleven av både miljøarbeidere og lærere og rådgivere. De møter hver elev og tar utgangspunkt i den kompetansen og de erfaringene elevene har når de kommer hit, og jobber videre derfra. 

INGEN SPESIALSKOLE: Assisterende rektor, Øystein Mæland Andersen, forteller at Seiersborg ikke er en spesialskole som mange tenker. – Har man opplevd skolehverdagen som vanskelig tidligere så kan Seiersborg være en skole for deg eller din ungdom, sier han.

Seiersborg driftes av Stiftelsen Blå Kors Fredrikstad. Det er en privat skole og et supplement til den ordinære videregående skolen, men det koster ingenting å gå her. 

Mange blomstrer i et mindre skolemiljø

Seiersborg videregående skole ligger sentralt plassert midt mellom Fredrikstad og Sarpsborg i Solliveien, lett tilgjengelig både med bil og buss. 

Det er en yrkesfaglig skole med Salg, service og reiseliv, Helse- og oppvekstfag, Bygg og anleggsteknikk, Teknologi og industrifag (TIF) og Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign. 

For de som har gått ferdig vg1, enten på en annen skole eller på Seiersborg, kan velge Salg og reiseliv, Helsearbeiderfag, Barne- og ungdomsarbeider, Tømrer, Industriteknologi og Frisør på vg2. Skolen har også vg3 Påbygg.

– Vi anbefaler foresatte og deres ungdommer å søke via vår hjemmeside eller å ta kontakt med en av våre rådgivere. Mari, Siv eller Erik hjelper videre med informasjon rundt søknadsprosessen, forteller Øystein.

Øystein forteller at noen tror Seiersborg er en spesialskole, det er det ikke. 

– Vi er ingen spesialskole, men en skole for de som kanskje har opplevd skolehverdagen som vanskelig tidligere, oppklarer han og legger til: 

– Vi ser at mange trives og blomstrer i et mindre skolemiljø. Kanskje er det det som skal til for enkelte for å komme seg gjennom videregående. Nå er det ikke slik at absolutt alle elevene på Seiersborg får det helt til heller, men hvert år opplever vi elever som tar kvantesprang fra å kanskje ha vært mer hjemme enn på skolen det siste året i grunnskolen til å komme hver eneste dag. Vi ser at de mestrer, får karakterer, blir utplassert og etter hvert begynner å se for seg en framtid. Det er også grunnen til at jeg elsker jobben min.

Søknadsfrist er 30. april – ta kontakt med skolen om du er nysgjerrig.