Vi har god erfaring med å invitere ferske 1. klassinger som starter hos oss skoleåret 2024 / 2025 på pizzakveld på skolen før sommerferien. Det er en fin anledning til å bli kjent på skolen, med ansatte og andre elever som har valgt samme programområde.
Tirsdag 4. juni inviterer vi på pizza og bli-kjent-kveld med klassen din kl 17 – 18.30.
Vi håper du kan komme. Påmelding før mandag 3. juni til Mari Grundvig tlf 951 78 701 eller på epost til mari.grundvig@seiersborg.vgs.no.
Basel og Aziz går begge på vg1 Helse- og oppvekstfag på Seiersborg vgs. Én dag i uken er de i praksis på Fjeldberg sykehjem. Vi ble med da sykehjemmet inviterte beboere til Café Reiselyst i april.
En vanlig dag i praksis for elevene Basel og Aziz handler om helt andre ting enn å lage PowerPoint og stå foran en forsamling å snakke om Gamlebyen, men akkurat denne mandagen i april var dette fokuset. Café Reiselyst skulle arrangeres på sykehjemmet, og guttene fra Seiersborg hadde fått i oppdrag å bidra med en presentasjon fra og om Gamlebyen hvor «turen» skulle gå denne gangen.
Bordene var pyntet med flagg og blomster, og det ble servert en deilig tallerken med blant annet rekesalat og egg. Til dessert var det softis og kaffe. Sykehjemmet fikk også besøk av dirigent for demenskoret i Fredrikstad, Eline Smith Rydningen. Sang og musikk bidro til god stemning.
Café Reiselyst startet opp under korona-pandemien da ingen kunne reise noen steder. Da fikk heller stedene komme til sykehjemmet som var ganske isolert på det tidspunktet. Fjeldberg sykehjem har tidligere vært på «tur» til blant annet London, Paris og Danmark.
En vanlig dag i praksis for guttene fra Seiersborg går mye i å hjelpe og kommunisere med beboerne på sykehjemmet. De følges tett av en veileder og observerer og lærer mye.
Dette sier de om å være i praksis:
– Det er veldig fint og hyggelig å være her på Fjeldberg. Vi har gode veiledere og lærer mye. Vi liker å jobbe med folk og spesielt eldre, de bærer på så mange historier!
Hva er drømmejobben?
– En dag håper jeg å kunne jobbe som ambulansearbeider, avslutter Basel.
– Vi hadde lyst til å gi elevene en ny ting å jobbe med i løpet av det første året på TIF. Noe elevene kan relatere til og som kan tas i bruk – da landet vi på sparkesykkel, forteller Faglærer ved Teknologi- og industrifag, Thomas Holm-Hansen.
Ideen med å la elevene få lage sparkesykler oppstod da faglærer Thomas tok sin utdanning som yrkesfaglærer i Teknologi- og industrifag ved OsloMet. Sammen med andre lærerstudenter ansatt ved Tomb, Borg og Porsnes videregeående skoler ble det laget en prototype på en sparkesykkel. Det samarbeidsprosjektet har resultert i at produksjonen av sparkesykler nå i gang ved Seiersborg videregående skole.
– De fleste har et forhold til en sparkesykkel, så dette er et morsomt prosjekt å holde på med for de fleste. Det dekker også mange av kompetansemålene elevene skal gjennom i løpet av året, forteller Thomas.
Bak et ferdig produkt ligger både sveising, måleteknikk, bøying av rør, fresing i CNC-maskinen, borring, dreiing og ulik overflatebehandling som for eksempel pussing, grunning og lakkering. I tillegg lærer de mye om ulike materialer. Noen velger også å bruke 3D-printeren til å for eksempel lage håndtakene.
– Jeg håper elevene finner oppgaven motiverende. Denne rosa sparkesykkelen er den første som er ferdigstilt av en av våre elever, og jeg må si at resultatet ble veldig stilig! Elevene har mulighet til å gjøre individuelle tilpasninger på sykkelen sin, så det blir litt ulike varianter her, avslutter Thomas.