april 2021 - Fredrikstad
Her er Henriette. Hun er 18 år og gikk Vg2 Salg, service og sikkerhet på Seiersborg Videregående Skole i fjor. Hun har flytta til Oslo og er nå lærling hos Nokas, som nå har bytta navn til Avarn Security. Der har hun vært siden august 2020 og er i praksis hos Norges Bank, hvor hun blir værende en stund til.
 
En typisk arbeidshverdag:
Når jeg kommer på jobb er det første jeg gjør å sjekke mailen. Jeg jobber i resepsjonen til Norges Bank hvor vi blant lager besøkskort til de som har avtaler med for eksempel oljefondsjefen eller sentralbanksjefen. Avarn Security er også mottak av gamle sedler. Ofte er dette store summer som skal settes inn på vedkommende sin konto. Det er en oppgave med stort ansvar. Det har vært ekstra stille dette året på grunn av smittevernsrestriksjoner, og da har det vært spennende de dagene da det har skjedd noe ekstraordinært. For eksempel pressekonferanse med sentralbanksjefen, da det kommer pressefolk fra NRK, TV2 og andre store medier. Arbeidsmiljøet er veldig bra her, og som lærling opplever jeg at jeg får god hjelp og gode svar på alt jeg lurer på. Det er noe helt annet å jobbe enn å sitte i et klasserom. Det er gøy at det stadig er nye arbeidsoppgaver, at det er fysisk og at jeg kan løse virkelige problemer.
Da jeg skulle velge lærlingplass fikk vi sette opp tre ønsker. Norges Bank stod på første plass og her er jeg altså nå – det er kult. Det betydde at jeg måtte flytte til Oslo som 17-åring, men selv om jeg har savnet familie og venner har jeg ikke angra på det. Jeg har lenge hatt et ønske om å jobbe innenfor sikkerhet. Med en onkel i politiet og en pappa som har vært innom vektertjenesten var det ganske naturlig for meg å velge Salg, service og sikkerhet. Etter å ha vært i praksis i ett år har jeg lyst til å fortsette videre enten innen vekteryrket, på politihøgskolen eller utdanning som toller.
Hvordan var det å gå på Seiersborg videregående skole?
Mye glede. Jeg hadde ikke hørt om skolen før, men bestevenninna mi skulle starte der, og hun mente at skolen også ville være et bra valg for meg. Det hadde hun helt rett i og det snakker vi ofte om. Den tryggheten jeg fikk på skolen var viktig. Der ble jeg sett og hørt, og hvis jeg hadde en tung dag så kunne jeg prate med kontaktlæreren eller miljøarbeideren. Så ble dagen lagt opp etter det. På Seiersborg ble jeg tatt på alvor og jeg fikk være meg selv. Det har gitt meg masse motivasjon og det ville jeg ikke vært foruten.
 
Hvilke råd kan du gi til ungdommer som i dag skal velge videregående og utdanning?
Ikke velg yrket ut i fra hobbyen din. Jeg har alltid vært interessert i hester og vurderte å gå naturbruk. Men jeg husker at jeg tenkte at det kunne bli mye å drive med hest både jobb og som interesse. Det tror jeg lett kan drepe gleden for noe en er glad i. Derfor valgte jeg en utdanning som var bredere og som ga flere muligheter. Fag som markedsføring og økonomi vil du alltid få bruk for, uansett hvilke valg du tar seinere. Dessuten er det jo også mulig å bytte internt på Seiersborg om en angrer på det en først valgte. 🙂
 
Takk for praten Henriette! LYKKE TIL VIDERE I PRAKSIS OG ETTERPÅ! 🙂

Dette er Christina 19 år. Hun har gått Vg1 Helse og oppvekstfag og så Vg2 Helsearbeiderfag på Seiersborg videregående skole. Hun jobber som lærling i Etat tjenester til funksjonshemmede i Fredrikstad kommune. Nå er hun i praksis i bolig til funksjonshemmede. Hun har vært lærling siden august i fjor, men har også jobbet i kommunen ved siden av skolen.

Hvordan er en typisk arbeidshverdag?

Dagen starter med en overlapp med kollegaen min som har vært på jobb før meg. Deretter tilrettelegges dagen etter brukernes behov. En dag er det kanskje rengjøring og matlaging, en annen dag skal vi ut å handle eller ut på tur. Ingen dager er like, og som oss andre har også våre brukere gode og dårlige dager. Det viktigste er å skape trygge og forutsigbare rammer, og bidra til egenmestring og en meningsfull hverdag for den enkelte. Jeg trives veldig godt i denne jobben, og det er en annen måte å jobbe enn for eksempel på sykehjem. Her er vi i deres hjem og en del av deres hverdag. Det gir flere muligheter, samtidig som det er viktig å tenke etikk og hvordan en kan tilrettelegge for den enkelte på en best mulig måte. Jeg har lært mye om meg selv og utviklet meg masse gjennom denne lærlingperioden.

Et råd jeg vil gi til alle i praksis. Praksis er kjempeviktig. Still masse spørsmål. Det finnes ingen dumme spørsmål, bare noen dumme svar 🙂

Hvordan var det å gå på Seiersborg videregående skole?
Veldig bra skole for min egen del, da jeg ikke takler å gå på en stor skole. På Seiersborg blir man sett og hørt som et enkeltindivid. Man blir ikke sammenlignet med andre, bare med seg selv og sine mål. Jeg er ikke så glad i teori og synes det er vanskelig, noe som er ironisk når jeg nå snart er helsefagarbeider. På Seiersborg hadde jeg trygge rammer, et godt miljø og en skolehverdag som ble tilpasset mine behov. Da ble det enklere å komme seg gjennom skolehverdagen og lære. Det har betydd mye for hvor jeg er i dag.

Hvilke råd kan du gi til ungdommer som i dag skal velge videregående og utdanning? 

Vær nysgjerrig! Spør i vei. Og det er helt normalt å være usikker, men det blir heldigvis bedre!🙂

LYKKE TIL VIDERE I PRAKSIS CHRISTINA!

Grunnet smittesituasjonen i Fredrikstad har kommuneoverlegen besluttet at videregående skoler skal være i rødt smittevernnivå fra og med tirsdag 6. april. Mer informasjon om dette kan du finne på Fredrikstad kommunes hjemmesider.

For å få til en god oppstart i nytt nivå blir det hjemmeskole tirsdag 6. april for alle som er elever på Seiersborg videregående skole. Kontaktlærer gir beskjed i løpet av tirsdag formiddag om hva den enkelte skal jobbe med denne dagen.

Onsdag den 7. april starter skolen opplæring i henhold til ny smittevernveileder for videregående skole. Informasjon om hvordan opplæringen vil være organisert resten av uka vil bli gitt på hjemmeside og til den enkelte elev og foresatt i løpet av tirsdag.