Navn: Jon Ulfeng
Alder: 18 år
Jobber som matroslærling på Viking Orion, et cruiseskip i rederiet Viking Ocean Cruises.
Utdannelse: Vg1 Teknikk og industriell produksjon på Seiersborg videregående skole. Vg2 Maritime Fag på Sørlandets Maritime Videregående Skole, Skoleskipet Sjøkurs.
Tenk å våkne opp hver morgen til soloppgangen i en ny havn, i et nytt land? Dette er hverdagen for Jon Ulfeng, 18 år, fra Torsnes. Han jobber som matroslærling på cruiseskipet Viking Orion. De siste 4 månedene har han vært innom byer som Bangkok, Singapore, Sydney, Melbourne og Auckland. Hvem hadde vel trodd at Jon skulle bli sjømann? At han skulle navigere et skip med 1300 mennesker? «Jeg trodde på det», sier Jon og smiler. «Helt fra jeg var liten har jeg drømt om å jobbe på sjøen.»
Jon har ingen gode erfaringer fra barne- og ungdomskolen. Han har gått på flere forskjellige skoler, men har aldri følt at han har passet inn. «Jeg var ikke akkurat noen gullunge, og lærerne visste ikke hva de skulle gjøre med meg,» forteller han. «Jeg hadde kjempestort fravær, slet med konsentrasjonen og var mye sinna.» I 9. klasse fant noen lærerne ut at Jon kunne tilbringe deler av skolehverdagen på båten Ny-Vigra, som ble brukt til praktisk undervisning om marinbiologi. «Det føltes veldig riktig, og jeg ville ikke være noe annet sted.» forteller Jon. «Jeg forstod aldri poenget med å være på skolen.»
Jon søkte først på Glemmen videregående skole på Teknikk og industriell produksjon (TIP). «Allerede første dagen kom jeg i konflikt med en annen elev, og det var ikke den beste starten på videregående,» sier han og trekker på smilebåndet. «Men kanskje det var meninga», legger han til, «for det førte meg til Seiersborg videregående skole.» På TIP-linja på Seiersborg følte Jon at han endelig passet inn. Seiersborg videregående skole er en privat videregående skole som har et tilbud til elever med behov for tettere oppfølging i et mindre skolemiljø. Klassene er små og det er høy voksentetthet.
Jon jobbet på Bastøferga i mens han gikk på videregående, og interessen for å jobbe på båt ble bare større. «En av de beste opplevelsen jeg har hatt på båt var da jeg for første gang fikk lov til å manøvrere og legge til kai med Basteferga,» forteller han. «Å stå der med spakene og legge til i Horten. Det var innmari moro.» Etter ett år på Seiersborg fortsatte han på Vg2 Maritime Fag på Sørlandets Maritime Videregående Skole. Da Wilhelmsen Ship Management søkte etter matroslærlinger sendte Jon inn en søknad. Blant mange søkere ble han innkalt til intervju og endte til slutt opp med stillingen som matroslærling. «Det var stort. Og sikkert overraskende for mange,» sier han.
Nå har Jon vært matroslærling i snart ett år. Før han begynte å jobbe på cruisebåten måtte han gjennom en rekke kurs som røykdykking, førstehjelp, krisehåndtering og sjøredning. Det mange ting en må kunne og være forberedt på å bruke i et slikt yrke. Han har vært på sjøen siden november, og seilt i Asia og Oseania. Han kom tilbake til Norge i starten av mars, og det føltes bra å være på norsk landjord igjen og se venner og familie.Nå har han fri til juni, og så skal han etter planen ut på båten igjen. «Det er lenge å være hjemme,» sier Jon som allerede kjenner på rastløsheten og savnet etter sjølivet. «Etter så mange måneder på båt blir det nesten mer hjemme enn her i Fredrikstad. Og kolleger blir både kamerater og familie,» legger han til.
De siste 4 månedene har han sett byer og steder vi andre bare har sett på bilde eller film. Jon forteller om den første gangen de seilte inn til Singapore. Han hadde aldri sett så mange båter og skyskrapere. Eller da de seilte utenfor landsbygda på Indonesia blant bittesmå fiskebåter. «Kontrastene er enorme, men flotte opplevelser begge deler.» I juli skal han mest sannsynlig til Canada og Grønland. Jon ser fram til litt kjøligere klima.
«Jeg føler meg heldig,» sier han og viser fram bilder fra stedene han har vært. «Jeg er så glad for denne muligheten.» Jon forteller at året på Seiersborg videregående har vært avgjørende for hvor og hvem han er i dag. Endelig fikk han vise hva han var god til og han ble sett og oppmuntret. «De forvandlet meg fra en skoletrøtt og sinna guttunge til å bli en ung mann som satte seg mål og deretter klarte å realisere dem. Og med lærere som Einar og de andre på TIP ble skoledagen ikke så verst,» legger han til.