To år etter at hun startet på vg1 Salg, service og reiseliv-linja på Seiersborg videregående skole, er Marie Hov nå ett skritt nærmere drømmen om å bli flyvertinne. Men før hun skal etterleve drømmen helt venter to år som lærling på Hurtigruten.  

– Selv om drømmen er å bli flyvertinne til slutt, er denne muligheten på Hurtigruten en opplevelse jeg ikke vil la gå fra meg. Drømmen kan vente et par år til jeg har fått fagbrevet mitt. 

Marie Hov har nettopp gjort ferdig vg2 på Seiersborg videregående skole og kan nesten ikke vente til høsten. I september setter hun kursen mot Bergen og mønstrer på Hurtigruten som lærling. 

KLAR FOR JOBB: Marie trivdes veldig godt i utplasseringsperioden på Hurtigruten og gleder seg veldig til å være lærling her. Foto: privat

– Jeg gleder meg bare til å komme i gang, jeg. Når jeg starter vil jeg jobbe tre uker om bord, så har jeg tre uker fri. På de tre ukene rekker jeg to turer opp og ned til Nordkapp, smiler Marie. 

11 dagers utplasseringsperiode

Da Marie skulle begynne å søke etter lærlingeplasser, tok hun selv kontakt med både flyselskap og flere fergeselskaper, inkludert Hurtigruten.  

– Jeg jobbet hardt på egenhånd for å få en lærlingeplass jeg virkelig hadde lyst på. Derfor er jeg også veldig stolt av at jeg fikk til dette, sier Marie.  

Marie forteller at Hurtigruten opererer med en utplasseringsperiode på 11 dager. Her får lærlingekandidaten teste livet om bord, og arbeidsgiver får mulighet til å vurdere innsats. 

– Jeg var ganske nervøs da jeg kom dit i vår, både for jobben og for folka. Men jeg møtte så mange hyggelige mennesker der! Arbeidsmiljøet var så bra, og jeg følte vi ble som en liten familie på de dagene jeg var der. 

Marie er ivrig når hun prater om utplasseringen og forteller om gode opplevelser underveis: 

– Jeg fikk være med helt fra Bergen til Kirkenes og tilbake igjen. For det meste jobbet jeg i resepsjonen hvor jeg blant annet hjalp til med inn- og utsjekking av passasjerer, jeg tok telefoner og tok imot besøkende. I tillegg fikk jeg være med på å heise opp- og ned gangveien til land. 

Sommerjobb og praksis på Bastøfosen 

Som elev på vg2 Salg og reiseliv på Seiersborg videregående skole i Fredrikstad har Marie det siste året hatt praksis en dag i uka. Denne har hun hatt på Bastø Fosen. 

– Siden oktober har jeg vært i praksis på Bastø Fosen. Jeg kjenner godt til det å være på båt nå. På Bastø Fosen jobber jeg i caféen med både matlaging og kundeservice. 

I sommer har hun sommerjobb på samme sted. Her fyller hun på med nyttig erfaring hun vet hun får brukt for senere.  

– Jeg liker å jobbe! I tillegg er jeg veldig glad i å være rundt mennesker. Jeg er glad i folk og glad i å hjelpe andre, derfor er denne type jobb perfekt for meg.  

Vokst mye de siste årene 

Hurtigruten-lærling Marie Hov har ikke elsket å gå på skolen. I henne ligger det et driv og et ønske om å jobbe.  

– Jeg må innrømme at jeg synes skole er litt kjedelig. Derfor gleder jeg meg veldig til å gå i gang med lærlingetida nå.  

Den Marie som startet på Seiersborg for to år siden beskriver hun som en som nesten ikke torte å være i klasserommet. Det er en annen Marie enn den vi ser i dag. 

– Jeg har vokst mye de siste to årene. Nå er jeg selvstendig, kan være meg selv og er veldig glad for at jeg er ett skritt nærmere min store drøm om å bli flyvertinne. Jeg har jobbet hardt for å komme hit, og det er en befrielse å endelig være på vei på ordentlig. 

KLASSEBILDE: Klassen til Marie på Seiersborg fikk utdelt roser og vitnemål på sommeravslutningen i juni.