Skolehverdagen endret seg totalt for Nora Mikalsen Levvel da hun for et år siden byttet skole og startet på vg2 ved Seiersborg videregående skole på Rolvsøy. – Noe av det beste med denne skolen er samholdet og lærerne, sier hun.

For et år siden var Nora elev ved en større videregående skole. Hun trivdes ikke, slet med motivasjon og opplevde lite mestring. Det ble tydelig for henne at hun trengte noe annet.

– Jeg fikk faktisk plass på Seiersborg det første året også, men jeg var redd for å bli sett på som annerledes og valgte derfor en annen skole. Nå i dag angrer jeg overhodet ikke på at jeg byttet hit. Seiersborg er ingen spesialskole, men en mindre skole med mer tilrettelegging og flere voksne.

Nå går Nora på vg2 Helsefagarbeider og drømmer om å bli ambulansesjåfør. For henne har spesielt en ting betydd mye på den nye skolen, og det har vært lærerne. Fra hun satt bena på skolen for første gang i fjor har hun følt seg sett og velkommen.

– Det føltes som om lærerne hadde kjent meg hele livet, det var ganske fint, smiler Nora når hun tenker tilbake.


Hun legger til:

– Lærerne og miljøarbeiderne her er helt konge! De bygger deg opp, og jeg føler at de virkelig ønsker at vi skal lykkes.  

– Det er deilig å være seg selv

Det er mye aktivitet i gangene på skolen når vi er på besøk. I kantina sitter en liten gjeng og prater, på bordtennisbordet ved inngangspartiet på skolen er det en match og noen er på vei til undervisning. Lyden av latter og skravling fyller gangene.

– Jeg kjente fort da jeg begynte her at jeg kom til å passe inn. Det er skikkelig deilig å bare være seg selv!

Gjennom barndoms- og ungdomsårene har Nora til tider hatt det veldig vanskelig. Hun har følt seg annerledes og utenfor. Og da det ble konstatert så sent som i niende klasse at hun også hadde dysleksi, gjorde ikke det hverdagen noe enklere. 

– Jeg lærte veldig treigt, så vi skjønte ganske tidlig at det var noe. Når man allerede føler seg annerledes, er det kjedelig å få “noe mer” i tillegg. Men på Seiersborg er det noe helt annet, her er det ingen som ser ned på deg om du sliter med noe. Om jeg skriver noe feil på tavla er det ingen som bryr seg om det, forteller Nora.

Seiersborg videregående skole ble godkjent som en dysleksivennlig skole i 2021. I løpet av de første ukene etter at man starter på skolen kartlegges elevenes regneferdigheter og skrive- og leseferdigheter. Det gjør tilrettelegging enklere.

– Det er så godt å se hvordan Nora blomstrer

Hjemme i Engelsviken sitter mamma Ann Christin Levvel. Hun kan nesten ikke tro at den fornøyde og blide Nora som kommer hjem fra skolen i dag er den samme Nora som har vært så mye trist og lei seg gjennom starten av ungdomsårene.


– Nora har strevd mye helt fra barneskolen, og det er så godt å se hvordan hun blomstrer nå. Endelig passer hun inn, endelig føler hun seg som en del av et fellesskap og endelig får hun den hjelpa hun har behov for, sier en rørt mamma Ann Christin.

Hun forteller at det føles som om Nora er tryggere på hvem hun er nå, mye takket være at hun også blir sett for den hun er. 

– At Seiersborg er en litt mindre skole med mindre klasser, med flere lærere og miljøarbeidere og et godt miljø – alt dette gjør elevene tryggere. Nora har funnet ut at når noe er vanskelig, da kan hun spørre og få den hjelpen hun trenger for å komme seg videre i arbeidet. Det er lov å ikke forstå. Og har hun en dårlig dag, ja, da kan hun snakke med noen om det. Jeg opplever at skolen ser hele mennesket Nora, sier Ann Christin og legger til:

– Alle fortjener å bli sett på den måten Nora blir sett på nå.

Gratis fritidstilbud for elevene

I løpet av det siste året har Seiersborg videregående skole fått et viktig tilskudd, nemlig et gratis fritidstilbud for ungdommene som er tilknyttet skolen. Skolen er driftet av Stiftelsen Blå Kors Fredrikstad, og det er også stiftelsen som står bak prosjektet Ung Fritid, med midler fra blant annet Stiftelsen Dam.

– Vi gjør masse gøy sammen med ungdommene. Elevene får mange gode opplevelser med seg, samtidig som det skaper samhold og mestring. De bygger relasjoner seg imellom som også gjør skolehverdagen tryggere.

Det forteller prosjektkoordinator for Ung Fritid, Lina Akselsen (23). Hun ble ansatt i prosjektet i fjor, og i løpet av året har mer enn 90 av skolens 150 elever vært med på én eller flere av aktivitetene de drar i gang. 

– Ikke alle har så mye å finne på etter skoletid, da er Ung Fritid en fin måte for dem å aktivisere seg sammen med venner. Vi har verksted på skolen annenhver uke for dem som vil, vi lager mat sammen, vi drar ut på ulike aktiviteter eller vi gjør aktiviteter sammen på skolen, smiler Lina. 

Nora Mikalsen Levvel har vært mye med på aktivitetstilbudet, selv om hun også er aktiv både med fotball og trommer. 

– Ung Fritid er bare helt topp! Vi gjør så mye gøy sammen og får så mange fine opplevelser på tvers av programlinjer og klasser, forteller Nora ivrig. 

Ta kontakt

Helt siden 1976 har Blå Kors Fredrikstad drevet Seiersborg i Fredrikstad. Skolen er gratis og kan ha opp til 156 elever. Sommeren 2022 åpnet også Seiersborg videregående skole, avdeling Ås. 

– Skolen vår er et supplement til den offentlige skolen. Vi har mindre klasser her hos oss og høy voksentetthet ved at vi blant annet har miljøarbeidere i hver klasse. Med det har vi også mulighet for å tilpasse undervisningen, og vi ser at elevene opplever større grad av trygghet og mestring, forteller assisterende rektor Øystein Mæland Andersen. 

På Seiersborg kan man gå programområder innen Helse- og oppvekstfag, Salg, service og reiseliv, Teknologi og industrifag, Bygg- og anleggsteknikk, samt Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign. I tillegg til dette tilbyr skolen også Påbygg til generell studiekompetanse. 

– Har man gått et år innen et av disse programområdene på en annen videregående skole, men opplever at man kanskje har behov for tettere oppfølging og tilrettelagt undervisning – da er det fullt mulig å søke seg hit til vg2. Vi har fortsatt ledige plasser på noen av våre vg2 programområder, avslutter Øystein og oppfordrer nysgjerrige elever og foresatte til å ta kontakt ved eventuelle spørsmål.

Husk søknadsfrist på Seiersborg videregående skole er 30. april.

Besøk Seiersborg videregående skole på Facebook og Instagram.