Da elevene fra klasse HOB vg1 dro i gang aktiviteter for beboerne på Eplehagen Bofellesskap sist uke, ble rommet fylt av mye latter og gode samtaler. Beboerne på bofellesskapet er alle demente, og elevene fra helse- og oppvekst på Seiersborg videregående skole kom på besøk som en del av Livsglede for eldre.
Av Christine Heim
– Jeg er veldig glad i eldre, og dette var utrolig koselig! Det er jo helt klart dette jeg har lyst til å jobbe med!
– Det var så fint å kunne spre litt glede og gi de som bor her en annerledes og spennende formiddag.
– Ja, det gir en ekstra god følelse når du vet at du har gledet noen. Jeg tror vi har gitt dem noen fine øyeblikk.
Det boblet litt over av følelser da elevene fra Helse- og oppvekst kom ut døra, etter å ha tilbragt to timer med beboerne på Eplehagen Bofellesskap. Sammen spilte de bingo, de malte og noen lekte ballongleken. I tillegg serverte elevene både vafler og brownies.
– Vi var nok alle litt spente da vi kom, for vi visste ikke helt hva vi gikk til. Men det gikk kjempefint og det var utrolig gøy, forteller elevene.
Livsglede for eldre i praksis
Bofellesskapet i Sarpsborg kommune er for demente og består av 18 leiligheter fordelt på to avdelinger med ni beboere på hver avdeling.
Stiftelsen Livsglede for eldre jobber for at alle eldre skal ha en god og meningsfull hverdag, og som en livsgledeskole er Seiersborg videregående skole med på dette gjennom felles aktiviteter med eldre i sitt nærmiljø.
– Å være med på å spre livsglede for eldre er så fint både for oss og elevene. Elevene var så interesserte, og de kommuniserte så fint med de demente. Jeg tror alle har fått kjent litt på mestringsfølelsen i dag – også de eldre faktisk, for så mye latter og engasjement det var under ballongleken er det sjelden jeg har sett, smiler og forteller en tydelig stolt faglærer Kjersti Emilie Lykken.
For de som har glemt hva ballongleken er – det er den leken alle barn elsker hvor ballongen ikke skal falle i gulvet. Her satt elever og beboere i ring og holdt ballongen i lufta ved å kaste til hverandre.
– Det er akkurat som å være barn igjen, kunne høres innimellom all latteren som fylte rommet under leken.
– Elevene har selv laget opplegget her i dag. De var delt i to grupper på de to avdelingene og hadde forskjellige aktiviteter. Alt var en suksess, smiler Kjersti og miljøarbeider Anne Cecilie Bjerkelund legger til:
– De samtalene vi hadde rundt bordet med beboerne da vi malte sammen, det var altså så fint å få være med på. Vi kunne se at elevene blomstret, og de demente koste seg med ungdommene. Det fikk vi høre opp til flere ganger. Å få være ute og kjenne på hvordan det virkelig er, det hjelper også elevene litt på vei til neste år når de skal ut i praksis på vg2.
– Fint med nye impulser for beboerne
Livsgledeskoler finnes over hele landet. Å være en del av dette gir elevene en anledning til å oppleve at de betyr noe. Slike møter bygger broer mellom generasjonene. Det bekrefter helsefagarbeider Mona Nyholm ved Eplehagen Bofellesskap:
– Livsglede for eldre er veldig velkomment her, og beboerne setter stor pris på at det er unge mennesker som kommer inn her. De gjør ting på en annen måte, og de eldre får nye impulser. Variasjon er bra – for oss alle!
Mona forteller videre at de som bor på Eplehagen alle er demente, og de klarer ikke å bo hjemme lenger. De er gamle, men spreke, og de setter alle stor pris på å få gjester.
– Jeg synes opplegget elevene har satt sammen er godt tilpasset vår pasientgruppe. Å ta i ting, kjenne på tekstur og så videre, det stimulerer hele systemet vårt. Farger og kreativitet setter i gang positive prosesser i kroppen. Så både maling, bingo og ballongleken slo godt an her i dag. Vi gleder oss til neste besøk, avslutter Mona.