april 2018 - Fredrikstad

Det er tidlig fredag morgen på Seiersborg. Elevene ved Service & samferdsel prøverigger stand og lager markedsmateriell til markedet.

NORDIC STEEL LYSESTAKER

Det hele startet i februar. Elevene ved TIP startet å produsere lysestakene på etterspørsel fra en lærer. Kapping, sveising, dreiing, sandblåsing, pussing – mye arbeid ble lagt ned. Service & samferdsel hadde i sitt pensum å jobbe med reklamemateriell og påvirkning. I samme periode kom forespørselen om Seiersborg ville stille stand på Blåmarkedet. Det var da en fin mulighet til å knytte disse prosjektene sammen, og det ble enighet om å klargjøre lysestakene for salg på markedet – med hjelp fra Service & Samferdsel.

Her ser du resultatet: 

Blåmarkedet 5. mai på Stortorvet i Fredrikstad, kl. 11.00 til 15.00.

Lysestakene kan kjøpes på markedet. Priser fra kroner: 139,-

Følg med her: Blåmarked på Facebook

Velkommen innom vår stand!

Hilsen Edvard, Ida, Pea, Fredrik og Sondre

Foto: Daniela Fuchs

Praktiske oppgaver på verkstedet
På Seiersborg videregående tilbyr vi Teknikk og industriell produksjon på Vg1 og Industriteknologi på Vg2. Skolen har et stort verksted hvor elevene tilbringer mye tid. Her er det maskiner og utstyr som elevene får grunnleggende kjennskap til for bruk, reparasjon og vedlikehold. Ulike sveisemetoder lærer de også. Klassene er små, og tilnærmingen på verkstedet er som på en ordinær arbeidsplass:
– Vi starter gjerne dagen med at elevene får en arbeidsoppgave og ei tegning. Så samles vi rundt tavla vi har stående på verkstedet for å sammen se på hvordan vi skal gå frem. Når det er klart går elevene løs på oppgavene i praksis. Det sier Einar Rosenbäck, som er en av lærerne på TIP. Han har jobbet i 30 år i industrien og de siste 10 årene med lærlinger. Nå har han vært på Seiersborg siden i begynnelsen av januar, og sier han har fått drømmejobben. – Jeg gleder hver dag til å løse praktiske oppgaver sammen med elevene. Jeg har sett mange unge mennesker løse utfordringer gjennom praktisk arbeid, og det gir meg mye å se dem lykkes.

Tilrettelegging for den enkelte
Lærerne på TIP har lang erfaring med å veilede og følge opp unge elever i verkstedet. De vet at noen ganger trenger man litt mer tid enn andre ganger, og noen ganger er det ok å samarbeide og andre ganger er det lettere å jobbe på egenhånd. Lærerne vet også at det å bli sett, og hørt, kan være avgjørende for både det faglige og det sosiale utbyttet. De har derfor fokus på å tilrettelegge for den enkelte:
– Vi er opptatte av å finne det hver enkelt er god på. Alle er gode på noe. Når vi gjør det, får den enkelte oppleve mestring og da kommer det andre så mye lettere, sier Richard Oberste. Richard har jobbet ved skolen i flere år, og har sett mange elever utvikle seg på verkstedet. – I starten av skoleåret er det mange som ikke ønsker å stå foran, eller som kvier seg til å jobbe i team. Da tilpasser vi, og gir de som trenger det tid til å bli trygg. Etter hvert som elevene blir bedre kjent med de andre elevene på teamet, lærere og miljøarbeidere, får de gradvis prøve nye oppgaver. Da ser vi at elevene blir trygge og opplever mestring, smiler Richard.

Søknadsfrist 30. april
Ønsker du å søke Teknikk og industriell produksjon på Vg1, eller Industriteknologi på Vg2? Søknadsfristen er 30. april, men vi tar imot elever så lenge det er plasser.

– Her på Seiersborg har vi mindre klasser, og sammensatte team i hver klasse bestående av elever, lærere, og miljøarbeidere i godt samspill. Det er fokus på å sette gode rammer for at elevene skal kunne utvikle seg både faglig og sosialt og ha det bra på skolen. Det sier Monica Nordheim. Hun er på sitt fjerde år som lærer ved Seiersborg, er kontaktlærer på Vg3 Påbygg. – Her er det lett å trives som lærer. Jeg har hyggelige kollegaer og det er stas å få lov å være en del av utviklingen til elevene som går her, sier hun.

På bildet: Lærer Monica Nordheim

Fra ungdom – inn i voksenlivet
Videregående er en viktig tid i et menneskes liv. En går fra ungdom til å bli … voksen. Det er en tid preget av undring: Hva skal jeg bli når jeg er ferdig? Hvordan vil det bli å tre inn i «voksenlivet»? Hva vil veien videre kreve? Mange følelser er med å prege hverdagen, og noen dager er tøffere enn andre.. Å jobbe som lærer for unge mennesker i denne fasen krever evner til å se den enkelte og engasjement for å bidra.
– Det er spennende å følge elevene i deres prosesser – og å få bidra ved behov. Jeg har vært så heldig å få følge flere av elevene over tre år, og jeg har sett elever lykkes i å gjennomføre studier til tross for utfordringer. Det gir en god følelse, sier Norheim og smiler.

Det summes i gangene. Elever og lærere har pause, og er på vandring til neste time eller kanskje til kantina for å ta en matbit eller en kakao. Summingen er innimellom forstyrret av byggestøy, for det bygges nemlig på skolen. Et påbygg skal stå klart til skolestart. Her blir det ny kantine, nye klasserom og et nytt programområde for Design og håndverk – med frisørsalong (!). For elever som går Design og håndverk (Vg1) får grunnlaget for videre utdanning på Vg2 Frisør som starter opp til neste år.

Alt fra matlaging til sveising
Skolekjøkkenet på Seiersborg er hyppig i bruk. Der er det god plass til all slags kokkelering, og midt i rommet står det et langbord hvor elever og lærere samles for de gode samtalene. Går man ut og over skoleplassen finner man verkstedet hvor TIP-elevene på Teknikk og industriell produksjon (Vg1) og Industriteknologi (Vg2) jobber. De er daglig i full sving med praktiske oppgaver som reparasjoner og vedlikehold av maskiner, og ulike sveisemetoder. Visste du forresten at denne retningen gir grunnlag for yrker innen teknisk og mekanisk industri, bilindustri og prosessindustri?

Foto: Daniela Fuchs

Tettere oppfølging i et mindre skolemiljø
Seiersborg videregående er sammenlignet med mange andre videregående skoler en liten skole. Vi har i dag plass til 132 elever, og tilbyr små klasser. Dette er noe mange av våre elever setter pris på. Vi har videre sammensatte team med lærere og miljøarbeidere for å gi trygge og gode læringsmiljøer. Dette gir oss også langt på vei mulighet til å tilrettelegge for enkeltelever ved behov.

Søknadsfrist 30. april
Vi får daglig inn søknader fra elever som ønsker å begynne på Seierborg til høsten, og vi gleder oss til å ta imot elevene som kommer. Søknadsfristen er 30. april, men vi tar imot elever så lenge det er plasser. Før påske hadde vi ÅPEN DAG på skolen, hvor elever og foresatte/venner kunne komme innom og bli litt kjent på skolen. Gikk du glipp av ÅPEN DAG er det bare å ta kontakt så setter vi opp en tid slik at du kan komme innom og se deg rundt når det passer.

Velkommen til Seiersborg videregående skole!

Vg3 Påbygg på Seiersborg gir deg fagene du trenger for å oppnå studiekompetanse. Du er da kvalifisert for å søke på høyere utdanning ved høgskoler og universitet, på lik linje med dem som har generell studiekompetanse fra et studieforberedende utdanningsprogram. Vg3 Påbygg på Seiersborg tilbyr tettere oppfølging i et mindre klassemiljø.

Ønsker du mer informasjon, ta kontakt med:

Rådgiver Mari Grundvig

Mob: 951 78 701
Epost: mari.grundvig@seiersborg.vgs.no